Lactose | Lactose | Laktozė
Kategorija
Minkštikliai
Šaltinis
Kosmetikos ingredientų laktozės šaltinis yra pienas. Norint gauti laktozę, pirmiausia naudojamas pienas, kuris yra pramonės lygio šaltinis. Procesas prasideda nuo pieno filtravimo, siekiant atskirti baltymus nuo riebalų ir laktozės. Toliau šis filtratas yra šildomas, kad būtų išskirta laktozė. Šis procesas vadinamas ultrafiltracija. Po to laktozė yra išgryninama ir kristalizuojama, kad būtų gautas grynasis produktas. Galutinis žingsnis yra laktozės džiovinimas, kad būtų pašalintas likęs drėgmės kiekis ir gautas galutinis produktas, tinkamas naudoti kosmetikoje.
Paskirtis ir nauda
Laktozė, natūralus angliavandenis, randamas pieno produktuose, kosmetikoje įvertinama dėl savo higroskopinių savybių – ji sugeba pritraukti ir išlaikyti drėgmę odos paviršiuje. Taip pat, laktozė naudojama kaip švelnus odos šveitiklis, padedantis pašalinti negyvas odos ląsteles, taip skatinant odos atsinaujinimo procesus. Šis ingredientas gali padėti išlaikyti odos elastingumą ir švelnumą, nes skatina keratinocitų, odos ląstelių, atsinaujinimą. Be to, laktozė gali veikti kaip stabilizatorius kosmetikos produktų formulėse, gerinant aktyviųjų ingredientų efektyvumą ir produkto tekstūrą.
Saugumo informacija
Laktozė yra saugi daugumai vartotojų ir paprastai nesukelia alerginių reakcijų, išskyrus atvejus, kai asmuo turi specifinę pieno cukraus netoleranciją ar alergiją. Tokiu atveju, laktozės buvimas kosmetikoje gali sukelti odos dirginimą ar net alergines reakcijas, todėl produktų su laktoze vengti rekomenduojama žmonėms su šia netolerancija. Be to, laktozės naudojimas kosmetikoje yra reglamentuojamas kosmetikos saugos standartais, siekiant užtikrinti, kad vartotojų sveikata būtų apsaugota.
Moksliniai tyrimai
Laktozė gali turėti hidratuojančių savybių, padedančių išlaikyti odos drėgmės balansą. Be to, laktozės fermentacija su probiotinėmis bakterijomis gali leisti gaminti bioaktyvius peptidus, kurie veikia kaip antioksidantai ir gali prisidėti prie odos senėjimo sulėtinimo. Taip pat atliekami tyrimai, siekiant ištirti laktozės poveikį odos mikrobiomui, nes tinkamas mikroorganizmų balansas yra svarbus sveikos odos palaikymui. Svarbu paminėti, kad laktozės naudojimas kosmetikoje turi atitikti griežtus saugumo standartus ir yra reguliuojamas atitinkamų sveikatos priežiūros institucijų.
Tvarumas
Laktozės tvarumas yra glaudžiai susijęs su pieno pramonės poveikiu aplinkai. Pieno gamybos procese svarbu atsižvelgti į šiltnamio dujų išmetimus, kurie yra neišvengiami tvartų veikloje, taip pat į žemės ūkio poveikį vandens ištekliams ir biologinei įvairovei. Laktozės išgavimo metu itin svarbu efektyviai naudoti energiją ir vandenį, siekiant sumažinti ekologinį pėdsaką. Be to, perdirbimo procese būtina taikyti atsakingas vandens valymo ir atliekų tvarkymo praktikas, kad būtų išvengta teršalų patekimo į aplinką. Tvarumo aspektas taip pat apima ir galutinio produkto poveikį aplinkai naudojimo ir šalinimo etapuose, todėl laktozės kaip kosmetikos sudedamosios dalies vertinimas privalo atsižvelgti į visą jos gyvavimo ciklą.
Reguliavimas
Laktozės panaudojimą reguliuoja Europos Sąjungos teisės aktai. Pagal ES reglamentą (EC) Nr. 1223/2009 dėl kosmetikos produktų, laktozė, kaip ir bet kuris kitas kosmetikos ingredientas, turi būti įtraukta į produktų sudėties sąrašą (INCI). Be to, svarbu atsižvelgti į tai, kad produktai su laktoze gali sukelti alergines reakcijas žmonėms, netoleruojantiems laktozės, todėl reikalingas aiškus žymėjimas. Kalbant apie leistinas koncentracijas, ES tiesiogiai nenurodo maksimalių laktozės kiekių kosmetikos produktuose, tačiau bet koks jos naudojimas turi atitikti Bendrąjį produkto saugumo reikalavimą, užtikrinant, kad produktas nekelia pavojaus vartotojo sveikatai. Kitose rinkose, pavyzdžiui, JAV ar Azijoje, taikomos panašios saugumo ir ženklinimo taisyklės, kurias nustato atitinkamų šalių reguliavimo institucijos.
Svarbu: visi šioje elektroninėje parduotuvėje pateikiami kosmetikos ingredientų aprašymai yra skirti tik informaciniams tikslams. Stengiamės užtikrinti pateikiamos informacijos teisingumą ir aktualumą, tačiau neprisiimame atsakomybės už bet kokias klaidas ar netikslumus informacijoje, taip pat neatsakome už jokias pasekmes, kurios gali atsirasti remiantis šia informacija. Prieš naudodami bet kokius produktus, visada patikrinkite etiketę ir naudojimo instrukcijas tiesiogiai ant produkto pakuotės arba kreipkitės į gamintoją, kad gautumėte išsamią ir patikimą informaciją.