Lactic Acid | Lactic Acid | Rūgštisactic
Kategorija
pH reguliatoriai
Šaltinis
Kosmetikos ingredientas pieno rūgštis yra gaminamas iš pieno produktų, tokių kaip pienas ar jogurtas. Proceso metu šie produktai fermentuojami, kad būtų gauta pieno rūgštis. Norint išgauti grynąją pieno rūgštį, būtina atlikti daugybę cheminių procesų, pavyzdžiui, iš laktozės fermentacijos, kurioje laktozė skaidoma į gliukozę ir galaktozę, o tada šios medžiagos fermentuojamos į pieno rūgštį. Toks procesas reikalauja griežtos kontrolės ir specialių sąlygų, kad būtų užtikrinta aukštos kokybės pieno rūgštis, kuri vėliau naudojama kosmetikos gamyboje.
Paskirtis ir nauda
Pieno rūgštis (lactic acid) yra alfa-hidroksirūgštis (AHA), kuri plačiai naudojama kosmetikos pramonėje dėl savo drėkinamųjų savybių ir gebėjimo skatinti švelnų odos ląstelių atsinaujinimą. Ši rūgštis padeda normalizuoti odos pH lygį, stiprina natūralų odos drėgmės barjerą, užtikrindama geresnį odos apsaugą nuo išorinių veiksnių. Pieno rūgštis taip pat yra efektyvi odos paviršiaus hiperpigmentacijos ir smulkių raukšlių mažinime, nes skatina kolageno gamybą ir pagerina odos tekstūrą. Dėl savo gebėjimo prasiskverbti į odos viršutinius sluoksnius, pieno rūgštis yra vertinama kaip veiksmingas komponentas aknės gydyme, padedant šalinti užsikimšusias poras ir mažinant uždegimą.
Saugumo informacija
Pieno rūgštis (lactic acid) yra plačiai naudojamas kosmetikos ingredientas, žinomas dėl savo drėkinamųjų ir šveičiamųjų savybių, tačiau svarbu atkreipti dėmesį į jos saugumą odai. Tyrimai rodo, kad pieno rūgštis paprastai yra saugi daugumai žmonių, kai ji naudojama tinkamose koncentracijose ir kosmetikos produktuose, kurių pH yra subalansuotas, atitinkantis odos pH. Vis dėlto, kai kurie asmenys gali patirti odos jautrumą ar dirginimą, ypač turintys jautrią ar pažeistą odą. Pieno rūgštis gali veikti kaip eksfoliantas, skatindama odos ląstelių atsinaujinimą, todėl svarbu vengti per didelio produkto naudojimo ir saulės spindulių poveikio po procedūrų su šia rūgštimi, nes tai gali padidinti odos jautrumą UV spinduliams. Atsižvelgiant į tai, rekomenduojama naudoti apsaugos nuo saulės priemones ir laikytis nurodytų naudojimo instrukcijų, kad būtų išvengta galimo odos sudirginimo ir palaikytas jos sveikatingumas.
Moksliniai tyrimai
Pieno rūgštis (laktatas), natūraliai randama žmogaus odos hidrolipidiniame sluoksnyje, yra plačiai naudojama kosmetikos pramonėje dėl savo drėkinamųjų ir šviesinančių savybių. Tyrimai rodo, kad pieno rūgštis efektyviai padeda atnaujinti odos paviršiaus ląsteles, skatindama švelnų eksfoliacijos procesą ir palaikydama optimalų odos pH lygį. Be to, jos molekulinė struktūra leidžia efektyviai prasiskverbti į odos sluoksnius ir skatinti glikozaminoglikanų, įskaitant hialurono rūgštį, sintezę, kurios yra būtinos odos elastingumui ir hidratacijai išlaikyti. Pieno rūgštis taip pat yra tiriamas kaip potencialus antioksidantas ir uždegimo mažinimo agentas, kas gali prisidėti prie odos senėjimo proceso sulėtinimo. Nors pieno rūgštis yra laikoma saugia naudoti kosmetikoje, mokslininkai atkreipia dėmesį, kad reikia atsižvelgti į individualų odos jautrumą ir koncentracijos lygius produktuose, siekiant išvengti galimos dirginimo rizikos.
Tvarumas
Pieno rūgštis, naudojama kosmetikos pramonėje, išsiskiria savo tvarumu, nes dažnai yra gaminama per fermentacijos procesą, naudojant atsinaujinančius augalinius šaltinius, tokius kaip kukurūzai ar cukranendrės. Taip pat pieno rūgšties gamyba mažiau teršia aplinką, palyginti su sintetinių ingredientų gamyba, kadangi fermentacijos metu išskiriamas anglies dioksidas yra biologiškai neutralus ir neprisideda prie šiltnamio efekto stiprėjimo. Be to, šio proceso metu nenaudojami sunkieji chemikalai, kurie galėtų užteršti aplinką. Pieno rūgšties gamyba yra efektyvi ir energetiškai taupi, nes fermentacijos procesas vyksta esant žemesnei temperatūrai, palyginti su cheminių medžiagų sinteze, taip sumažinant energijos sąnaudas ir šiltnamio dujų išmetimą. Vis dėlto, svarbu atkreipti dėmesį į žaliavų auginimo ir pieno rūgšties gamybos procesų valdymą, siekiant užtikrinti maksimalų tvarumą ir minimalų poveikį ekosistemai.
Reguliavimas
Piimhappe (laktinės rūgšties) kaip kosmetikos ingrediento naudojimą reglamentuoja Europos Sąjunga (ES) pagal Reglamentą (EB) Nr. 1223/2009 dėl kosmetikos produktų, kuriame nurodomi griežti kriterijai ir reikalavimai, susiję su saugumu bei ženklinimu. Šiame reglamente piimhappe yra įtraukta į leistinų naudoti medžiagų sąrašą, tačiau jos koncentracija produktuose gali būti ribojama atsižvelgiant į produkto tipą ir paskirtį. Pavyzdžiui, ES leidžiama piimhappės koncentracija veido priežiūros produktuose dažniausiai yra iki 3%, priklausomai nuo to, ar produktas nuplaunamas, ar paliekamas ant odos. Kitose rinkose, tokiuose kaip JAV ar Azijos šalyse, gali būti taikomi panašūs ar skirtingi reglamentavimo reikalavimai, atsižvelgiant į vietos įstatymus ir normas. Svarbu atminti, kad bet koks kosmetikos ingrediento, įskaitant piimhappę, naudojimas privalo atitikti tiek nacionalinius, tiek tarptautinius saugumo standartus, siekiant užtikrinti vartotojų apsaugą.
Svarbu: visi šioje elektroninėje parduotuvėje pateikiami kosmetikos ingredientų aprašymai yra skirti tik informaciniams tikslams. Stengiamės užtikrinti pateikiamos informacijos teisingumą ir aktualumą, tačiau neprisiimame atsakomybės už bet kokias klaidas ar netikslumus informacijoje, taip pat neatsakome už jokias pasekmes, kurios gali atsirasti remiantis šia informacija. Prieš naudodami bet kokius produktus, visada patikrinkite etiketę ir naudojimo instrukcijas tiesiogiai ant produkto pakuotės arba kreipkitės į gamintoją, kad gautumėte išsamią ir patikimą informaciją.